17.10. Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji se tradicionalno obilježava 17. listopada želimo istaknuti samo mali dio podataka o svakodnevnoj borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti na području grada Splita.

Splitske institucije i organizacije, okupljene u neformalnu mrežu,  Caritas Splitsko – makarske nadbiskupije, Gradsko društvo Crvenog križa Split, Ustanova DES, Udruga MoSt, SKAC_ST i Udruga svetog Vinka Paulskog u RH Konferencija s. Duje Split, na različite načine svakodnevno skrbe i pomažu tisuće naših najugroženijih sugrađanki i sugrađana kroz pučke kuhinje, smještaj za beskućnike, humanitarne pakete hrane, higijene, odjeće i obuće, bonove, socijalnu samoposlugu, psihosocijalnu podršku, stipendije, namjenske humanitarne akcije i druge socijalne programe.

Caritas Splitsko – makarske nadbiskupije - kroz Blagovalište priprema 130 toplih obroka dnevno, priprema mjesečne bonove za 170 obitelji i mjesečne pakete za 276 obitelji, pomaže 558 djece kroz Dječji Caritas, pomaže u ogrjevu za 39 obitelji i godišnje  daje 115 stipendija za studente i srednjoškolce.

Gradsko društvo Crvenog križa Split - kroz podjelu prehrambenih i higijenskih paketa na  godišnjoj razini pomaže oko 400 obitelji. Na tjednoj razini ili po pozivu skladište Crvenog križa izdaje pomoć u odjeći i obući građanima u potrebi. Posudionica medicinskih pomagala na godišnjoj razini ima oko 150 korisnika.

Ustanova DES - tijekom tjedna 210 korisnika koristi uslugu Pučke kuhinje, a subotom i do 260 korisnika. Za 11 korisnika je organizirana dostava, a doručak i višak hrane se dostavlja i korisnicima Centra za beskućnice/ke.

Udruga MoSt - svakodnevno skrbi za 35 smještenih beskućnica/ka te 42 korisnica/ka Poludnevnog boravka. Kroz Socijalnu samoposlugu SolidarnoST pomaže sa hranom i higijenskim potrepštinama više od 180 pojedinaca i obitelji.

SKAC_ST - kroz svoje humanitarne aktivnosti, 72 sata bez kompromisa, Agenti dobrote i druge na godišnjoj razini pruža pomoć za 2000 korisnika.

Udruga svetog Vinka Paulskog u RH Konferencija s. Duje Split - trenutno ima 150 korisnika paketa pomoći, a svakodnevno u Samostan sestara Milosrdnica na prehranu dolazi 30 korisnika.

Iako je broj korisnika socijalnih usluga u stalnom porastu grad Split je prepoznat po velikom broju donatora i volontera koji svakodnevno pomažu organizacije i pojedince. Mnogi su prepoznali važnost neprestane borbe protiv siromaštva i zajedničkim snagama pomažu u  smanjenju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti.

Za Split kao grad Solidarnosti svaki je dan, dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

#udrugamost #centarznanja