CIVILNA ZAŠTITA, HUMANITARNE AKCIJE, PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI, DONACIJE I DONIRANJE

Već smo u više navrata pisali o ovoj temi, ali nije loše ponoviti, pogotovo u vremenima koja su iza i ispred nas. Ispred nas je humanitarna kriza koja će sigurno trajati jedno vrijeme i koja zahtijeva dobro promišljanje i angažman nas svih.

Na početku je najvažnije osvijestiti kako smo upravo svi mi sustav Civilne zaštite, svaki pojedinac i svi zajedno trebamo više raditi na prevenciji i angažmanu prije krize. Kao građani Republike Hrvatske na neki način obavezni smo sudjelovati u samoj krizi, ali i u građanskoj solidarnosti u svojoj užoj i široj lokalnoj zajednici.

Nakon potresa na Banovini, sasvim je normalna i očekivana bila reakcija građana, navijačkih skupina, humanitarnih organizacija, udruga, neformalnih skupina, poduzetnika i svih ostalih koji su se uključili u okviru svojih mogućnosti. Nama nije nedostajao sustav Civilne zaštite, već je u tom trenutku nedostajao sustav upravljanja, a koji je obaveza lokalne i područne samouprave na čijem prostoru se kriza i dogodila.

S obzirom na više od 30 godina iskustva u humanitarnom djelovanju naše preporuke su:

 

Svaka humanitarna akcija, pravne ili fizičke osobe, na području RH mora biti prijavljena nadležnoj županiji (prije su to bili uredi državne uprave). S obzirom na trenutnu krizu, organizira se veliki broj humanitarnih akciju i također je veliki broj onih akcija koje nisu prijavljene (dijelom zbog hitnosti, a dijelom zbog loše informiranosti). Ono što možete napraviti prije uplate za neku humanitarnu akciju, pogotovo ako se akcija odvija preko društvenih mreža ili internetskih platformi, obavezno se informirajte i provjerite istinitost dostupnih informacija.

Svi stalni prikupljatelji humanitarne pomoći, humanitarne organizacije, također moraju biti evidentirani i registrirani za navedene aktivnosti. Informacije o registriranim humanitarnim organizacijama možete saznati na linku nadležnog Ministarstva: https://mrosp.gov.hr/.../udru.../humanitarni-rad-12016/12016

Sve humanitarne organizacije i organizatori humanitarnih akcija dužni su redovno slati izvješća te bilježiti svaku zaprimljenu kunu (ili proizvod) i na kraju imaju obavezu prikazati (opravdati) sve donacije i navesti svakog pojedinca koji je zaprimio neki oblik pomoći, jer to je jedini legalni način kontrole za sve. Naravno kako je u slučajevima ovako velike krize to otežano, ali minimum je interna evidencija osoba koji su zaprimili pomoć.

Svaka humanitarna akcija za prikupljanje sredstava mora imati poseban podračun (koji može glasiti na pravnu ili fizičku osobu). Na kraju provedbe akcije na web stranicama Ministarstva moguće je preuzeti Izvješće o samoj akciji, te utrošenim sredstvima.

Niti jedna, nama poznata, humanitarna organizacija ne prikuplja sredstva dolaskom pojedinaca na kućna vrata i u većini slučajeva iza toga se krije dobro organizirana mreža prevaranata ili pojedinaca krivih namjera. Neke humanitarne organizacije prikupljaju sredstva slanjem uplatnica na kućne adrese, ali i tada je obavezno provjeriti vjerodostojnost akcije i organizacije.

Sustav doniranja počinje od vas!!!!!!! Kada donirate, nemojte donirati zato jer vam nešto smeta u kući, nemate gdje sa tim ili se želite riješiti viška. Pogotovo kada je u pitanju doniranje za potrebe kriznih situacija. Nemojte donirati razbijene, teško oštećene predmete i uništenu odjeću i obuću. Niti jedna organizacija tu donaciju neće proslijediti dalje, uvažavajući dostojanstvo korisnika. Odjeću i obuću prije doniranja operite i složite, jer često organizacije imaju problema sa pojavom nametnika kod neuredne odjeće i obuće. Zimi se donira zimska odjeća i obuća, ljeti se donira ljetna. Odjeću, obuću, hranu, higijenu, ostale predmete potrebno je zasebno sortirati, obilježiti, jer puno je lakše vama to pojedinačno napraviti nego na samom terenu kada stigne stotine tona humanitarne pomoći.

Ako nikome ne vjerujete, uvijek možete pomoći bez posrednika. Kroz direktni kontakt, u vašem susjedstvu, kroz poznanstva, ali je izuzetno važno voditi računa kada i kako to realizirati. Neposredno nakon krize potrebno je ostaviti prostora za djelovanje hitnih službi, zdravstva, vatrogastva, vojske i HGSS-a jer je primarno spašavanje života i nitko neće umrijeti od gladi u par sati, a vjerujte nam prvi dan krize važnija je lopata od konzerve.

Kada direktno donirate informirajte se o životnoj situaciji pojedinca ili obitelji. Donacija ulja, riže, brašna i sl. nažalost neće biti od velike koristi beskućniku, iz jednostavnog razloga što nema mogućnost poklonjeno skuhati. Informirajte se o djeci, zdravstvenim problemima, mjestu boravka, godinama života i svim ostalim važnim okolnostima.

Tijekom izvanrednih stanja poput virusa, potresa, poplava, požara i slično vodite također računa o okolnostima i onome što je potrebno. Npr. tijekom poplava donirajte čizme, ni slučajno obuću na visoku petu. Tijekom potresa važnije su baterijske svjetiljke od dječjih igračaka.

Ispred nas je humanitarna kriza koja će sigurno trajati duže vrijeme. Veliki dio ljudi u potrebi boravit će u malim kamp kućicama, montažnim objektima, kontejnerima i malim nastambama. Neće imati mogućnost smjestiti velike količine odjeće, obuće, igračaka. Nastojmo im olakšati život kroz konkretna pomagala za život i sanaciju stambenih objekata.

Na kraju, budite solidarni, informirani, volontirajte, sudjelujte ili direktno pomažite i sve naravno u okviru vaših mogućnost. Neka doniranje ili uključivanje u neku akciju, nakon što se informirate, bude isključivo iz vaše želje pomoći nekome, a ne iz nekih drugih razloga. Ovo je vrijeme pogodno za različite oblike prevare, jer eto, dovoljno smo odrasli i možemo priznati kako i među nama ima onih koji žele iskoristiti ovu vanrednu situaciju na loš način.

Hvala svima koji pomažu, doniraju, volontiraju i zapamtite - svi mi pojedinačno predstavljamo najjači sustav Civilne zaštite, koji je odgovorio na sve izazove proteklih 30 godina.

/135598682_3800951826629977_6360279358953936317_n-a6682300c.jpg