IV. gimnazija Marko Marulić i Udruga MoSt

U ponedjeljak, 30. rujna 2019., u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića Split (Ulica slobode 2) s početkom u 18:00 sati predstaviti ćemo projekt „Osvješćivanje zajednice o problemu beskućništva i dugotrajnog siromaštva“, kojeg su zajednički osmislili volonterska sekcija IV. gimnazije „Marko Marulić“ Split i voditelji Hrvatske reprezentacije beskućnika.

Projekt se proveo uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Udruge MoSt,  Hrvatske mreže za beskućnike, Volonterskog centra Split udruge MI i zaklade „Kajo Dadić“.

S obzirom da je navedeni projekt odličan primjer partnerstva više različitih dionika u zajednici (javne ustanova, udruga, sportski klub) u poticanju mladih na volonterstvo i filantropiju, IV. gimnazija dobila je nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva "Dobrota nas veže i spaja", te priliku za  promociju projektnih rezultata.

Jedan od ciljeva projekta je i predstavljanja problematike beskućništva i važnost Hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika kao potpore i temelja pri socijalnom uključivanju populacije za koju postoji opasnost od beskućništva. Učenici IV. gimnazije „Marko Marulić“ Split su prepoznali važnost pružanja potpore ovoj populaciji te su s tim ciljem pokrenuli projekt koji je dobio potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Također, predavanjem želimo okupiti što veći broj koordinatora volontera u školama kako bi razmijenili iskustva i ideje, ali i potaknuli druge obrazovne ustanove na pokretanje volonterskih sekcija.

Na samom predstavljanju projekta, osim predstavnika škole, sudjelovati će i voditelji Hrvatske reprezentacije beskućnika, Hrvatska mreža za beskućnike, udruga MoSt,  te bivši igrači koji su sudjelovali na Homeless World Cup-u proteklih godina.

Događaj je dio Tjedna filantropije 2019. u organizaciji Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju, a koji se održava od 23. rujna do 1. listopada u većim gradovima u Hrvatskoj.