Proteklo desetljeće priče o bankama hrane i nekom sustavu bolje preraspodjele viškova hrane bile su česta tema kada smo progovarali o borbi protiv siromaštva.
U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400.000 tona hrane, dok je istovremeno oko 26% građana u riziku od siromaštva.
Sudjelovali smo na radionici za poslovne subjekte i posrednike u lancu doniranja hrane koju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede i HGK – Županijska komora Split.
U ovom trenutku u RH postoji 107 registriranih posrednika hrane, provodi se IT sustav doniranja, a Ministarstvo poljoprivrede završilo je studiju o izvedivosti Banke hrane.
Analize govore kako se samo 35% viška hrane donira jer donatori često ne znaju komu donirati, nisu informirani o registru posrednika, propisima i pravilnicima o doniranju, ne znaju koji ih oblik donacije oslobađa od poreza na dodanu vrijednost, a koji poreza na dobit i porez na dohodak.. Registrirani posrednici imaju poteškoće u osiguravanju kvalitetne infrastrukture (skladištenje, hladnjače, prijevoz donacija, osoblje koje brine o primitku i raspodjeli...).
Kako god, na korak smo bliže realizaciji bolje raspodjele viška hrane i time bolje skrbi i o čovjeku i o okolišu!
Neke od odgovora na pitanja o doniranju hrane mogu se dobiti u Vodiču o doniranju hrane. Vjerujemo da neke poslovne subjekte ove informacije i korisni linkovi na stranicama MP mogu motivirati na doniranje a potencijalne posrednike u lancu doniranja da se registriranju!
Uključivanje u IT sustav nije komplicirano a može doprinijeti da svi zajedno obuhvatimo što veći broj ljudi u potrebi!
"Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške!"
https://
https://www.hapih.hr/
https://