Online predavanje "Samoozljeđivanje djece i mladih"

‼️Č𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐚𝐤 𝟏𝟗.𝟓.𝟐𝟎𝟐𝟐. 𝐮 𝟏𝟖 𝐬𝐚𝐭𝐢!!!
𝗧𝗲𝗺𝗮: "𝗦𝗮𝗺𝗼𝗼𝘇𝗹𝗷𝗲đ𝗶𝘃𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗱𝗷𝗲𝗰𝗲 𝗶 𝗺𝗹𝗮𝗱𝗶𝗵"
Predavačica: primarijus Ljubica Paradžik, dr.med., specijalist psihijatar, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije
𝗟𝗜𝗡𝗞 𝗭𝗔 𝗨𝗞𝗟𝗝𝗨Č𝗘𝗡𝗝𝗘 𝗡𝗔 𝗣𝗥𝗘𝗗𝗔𝗩𝗔𝗡𝗝𝗘:
‼️Samoozljeđivanje je autoagresivni čin karakteriziran namjernim nanošenjem štete vlastitom tijelu bez suicidalne namjere. Ozbiljan je javnozdravstveni problem i tema koja zaokuplja mlade kao i njihove obitelji, školsko i socijalno okruženje kao i sveukupnu javnost. Pojavljuje se u dobi između 12 do 15 godine, uz pojavnost u općoj populacija mladih između 15-35%, dok je pojavnost na kliničkoj populaciji 50% i više.
‼️Mladi često koriste više metoda samoozljeđivanja (rezanje, udaranje, grebanje..), samoozljeđuju se po različitim područjima na tijelu ( podlaktice, nadlaktice..), a najčešći rizici povezani sa samoozljeđivanjem su adolescencija, ženski spol, mentalni poremećaji, traumatska iskustva.
‼️Važnost prepoznavanja rizika, procjena, te pravovremeno uključivanje u adekvatan tretman od iznimne je važnosti.
Potrebno je educirati mlade osobe, roditelje/skrbnike, nastavnike, stručnu službu škole, liječnike te sve koji su u kontaktu s djetetom/adolescentom kako bi im se pružila pomoć kao i senzibilizirati javnost za ovu temu kao i poteškoće iz područja mentalnog zdravlja.
✅Primarijus Ljubica Paradžik, dr. med., specijalistica psihijatrica, subspecijalistica dječje i adolescentne psihijatrije, zaposlena u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež, Kukuljevićeva Zagreb i u specijalističko- konzilijarnom odjelu (Poliklinika). Svakodnevno radi s pacijentima i njihovim roditeljima/skrbnicima i obiteljima (prvi pregledi, kontrolni pregledi, timske obrade, psihoterapija, psihofarmakoterapija); uz rad u Hitnoj psihijatrijskoj ambulanti i dežurstva na Bolničkom odjelu (na koji se primaju djeca iz cijele Republike Hrvatske; oko 40-45% djece koja su hospitalizirana su Grad Zagreb, a ostatak hospitaliziranih su iz svih drugih dijelova Hrvatske). Završila je kognitivno-bihevioralnu terapiju, te radi kao edukator iz iste terapije na II stupnju. Objavila je kao autorica i koautorica više radova u domaćim i stranim časopisima, te sudjelovala aktivno na domaćim i međunarodnim kongresima. Prethodno radila odraslu psihijatriju u OB Vukovar.
✅Predavanje koje organiziramo je nastavak serije predavanja o mentalnom zdravlju mladih i dio aktivnosti našeg Centra znanja čiji rad financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.