Predavanje o vrijednosti i važnosti medijacije

"Je li pravo odmaknuto od ljudskosti i zašto biramo radije sud nego medijatora?"
Ponedjeljak, 12. lipnja u 18.00 sati
Dom mladih, coworking prostor Razred
Predavač: dr. sc. Srđan Šimac
"Konflikti i sporovi neovisno o njihovoj vrsti, sastavni su i neizbježni dio života i poslovanja. Doživljava ih se najčešće negativno i tretira kao bolne probleme. Takvi često i jesu. Međutim, konflikti sami po sebi nisu problem, problem mogu biti samo naše reakcije u konfliktima. Jedna od primarna zadaća medijacije je negativno u konfliktu zamijeniti pozitivnim, transformirati konflikte u pozitivnu osobnu, organizacijsku i društvenu snagu i priliku..."
Udruga MoSt posebno je posvećena zaštiti mentalnog zdravlja mladih i medijaciji kao alatu u rješavanju konfliktnih situacija te smo organizirali niz webinara, radionica i provodili različite kampanje. Posebno nam je važno o značaju medijacije javno progovoriti, jer smo našim projektom "Medijacija nije meditacija-aktivni u rješavanju problema", tijekom nekoliko prethodnih godina, u suradnji s Forumom za slobodu odgoja, educirali na temu medijacije više desetaka stručnjaka u sustavima obrazovanja i socijalne skrbi.
Hrvatska udruga za mirenje, HUM, čiji je predsjednik naš predavač, educirala je i velik broj zainteresiranih pojedinaca, ali i velik broj stručnjaka u pravosuđu.
Ovim predavanjem iz našeg ciklusa "Vrijeme je za vrijednosti" pozivamo sve koji su završili edukaciju o medijaciji i sve zainteresirane za ovu temu da doprinesu diskusiji, jer želimo vidjeti gdje je Split danas s brojem i angažmanom medijatora u području pravosuđa, obrazovanja i socijalne skrbi! Vrijeme je zaista za afirmaciju pozitivnih vrijednosti!
O PREDAVAČU:
dr. sc. Srđan Šimac, sudac Visokog trgovačkog suda RH i predsjednik HUM-a. Pionir je medijacije u Hrvatskoj i medijator je od 2003. Trener je medijatora od 2006., certificiran od Slovenskog udruženja mediatorjev i CEDR London.U zemlji i inozemstvu educira o medijaciji, komunikacijskim vještinama, vještinama pregovaranja i upravljanja konfliktima. U tim edukacijama su sudjelovali brojni medijatori, suci, odvjetnici, državni odvjetnici, predsjednici sudova, korporativni pravnici, kao i brojne osobe nepravne profesije.Predavač je u Pravosudnoj akademiji, Odvjetničkoj akademiji i više inozemnih sudačkih akademija. Predavao je kao gost na brojnim fakultetima u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na brojnim medijacijskim konferencijama, seminarima i okruglim stolovima kao govornik. Održao je prvu online video medijaciju u Hrvatskoj, te prvi HUM-ov online webinar. Autor je brojnih medijacijskih članaka i doktorske disertacije – “Mirenje kao generator promjena u pravnom sustavu i pravnoj profesiji”.
Sudjelovao je kao medijator u više stotina sudskih i izvansudskih medijacija. Član je više uglednih međunarodnih medijacijskih organizacija među kojima je i GEMME (međunarodno udruženje sudaca za medijaciju). Međunarodni je medijacijski ekspert (CEDR, EBRD, IDLO), JAMS Fellow i EJTN trener za EU suce. Na više je medijatorskih lista domaćih centara te na inozemnim medijacijskim listama u Washingtonu (ICSID; imenovan odlukom Vlade RH), Londonu, Beču, Rimu, Moskvi i Beogradu.
Nositelj je međunarodne nagrade – CEDR Award 2012 winner for ADR and Civil Justice Innovation; priznanja HUM-a za razvoj mirenja u Hrvatskoj 2013; priznanja Društva mediatorjev Slovenije 2016. Uvršten je u međunarodni direktorij medijatora Who’s Who Legal Commercial Mediation 2011-2020.
Posvećen je pravu i unapređenju pravne profesije. Čini sve da svijet postane bolje mjesto za život.
Dobrodošli ste!