Projekt „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa“ koji, ima za cilj odgovoriti na navedene izazove te implementirati koncept školskog volontiranja koji podrazumijeva promoviranje i kvalitetno organiziranje volonterskih aktivnosti za učenike u lokalnim zajednicama uz podršku organizacija civilnoga društva. Projekt želi povezati studente i mlade nezaposlene stručnjake u radu s djecom i mladima, organizacije civilnoga društva i škole kako bi osmislili održive i kvalitetne volonterske programe u školama i tako izgradili dugoročne volonterske programe i akcije u zajednicama koje organiziraju odgojno-obrazovni djelatnici i učenici.


Ciljevi projekta:

  • Ojačati kapacitete škola da kreiraju vlastite individualne volonterske programe po mjeri škole.
  • Razviti i ojačati kapacitete školskih ustanova i lokalnih udruga kako bi zajedno organizirali i proveli volonterske aktivnosti za učenike.
  • Osigurati učenje mladih stručnjaka kroz volontersko iskustvo i iskustvo umrežavanja te ih time osnažiti za tržište rada.
  • Razviti i primijeniti mentorski program za kvalitetnu implementaciju volonterskih programa u 18 škola koji uključuju učenike, roditelje i ranjive skupine.
  • Promovirati i vrednovati volontiranje u lokalnim zajednicama te stručnoj i široj javnosti.

Projektne aktivnosti provodit će se u sedam županija Hrvatske (Grad Zagreb, Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Primorsko-goranska i Splitsko dalmatinska). Nositelj projekta je Forum za slobodu odgoja iz Zagreba, a partneri su Volonterski centar Osijek, udruga MoSt iz Splita te II. osnovna škola Vrbovec.

Projekt financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Projekt je započeo s provedbom 1.6.2017., a trajat će do 31.5.2019. godine.

forum za slobodu odgoja iijo udruga most split nacionalna zaklada za razvoj civilnog drustva europski fondovi razvoj ljudskih potencijala