Transnational Giving Europe za Udrugu MoSt

Tri organizacije civilnoga društva iz Republike Hrvatske odabrane za donaciju

Vrijeme izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 u kojem se cijeli svijet nalazi od ožujka ove godine, ponovo je pokazalo i dokazalo kako ljudska dobrota i solidarnost nema granica.

S tim u vezi, dobrota i solidarnost čak tri organizacije iz Republike Hrvatske prepoznata je i izvan granica pa će im biti donirano oko € 10.000 iz Fonda ‘EU Staff 4 Climate & COVID Relief’ kojim kroz mrežu Transnational Giving Europe (TGE) upravlja belgijska članica Mreže - Zaklada kralja Baudouina (King Baudouin Foundation). Fond su osnovali zaposlenici svih europskih institucija (Europski parlament, Europska komisija i dr.) u Bruxellesu koji izdvajaju od plaća za aktivnosti i inicijative u svim zemljama članicama EU kako bi se podržao odgovor na krizu COVID-19 tamo gdje je to najpotrebnije te kako bi se njime pomoglo u sprječavanju mogućih budućih kriza i promicanju planetarnog zdravlja.

Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva članice su TGE mreže iz Republike Hrvatske, a Mrežom u 2020. godini predsjeda upraviteljica Nacionalne zaklade.

Međunarodno prepoznata inicijativa Nacionalne zaklade 'Važno je imati podršku - naše priče' te inicijativa Europske zaklade 'Naše priče za dobrobit' poslužile su kao platforma za vrednovanje i procjenu najznačajnijih reakcija na pandemiju COVID-19 od strane organizacija civilnoga društva na području Republike Hrvatske.

Aktivnosti i reakcije na krizu Udruge MoSt iz Splita, Udruge slijepih Pakrac-Lipik iz Pakraca te udruge Hrabri telefon iz Zagreba prepoznate su u pogledu važnosti i pravovremenog odgovora dobrote i solidarnosti prema onim najranjivijim u Republici Hrvatskoj pa su zbog toga i predloženi za dobivanje navedene donacije.

Odluku o odobravanju donacije treba potvrditi Upravni odbor Fonda na svojoj sjednici koja će se održati 2. prosinca 2020. godine.

Nagrađenima iskreno čestitamo i zahvaljujemo na svemu dobrom što su kao i monogi drugi učinili i još uvijek čine za potrebite u ovim izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom COVID-19.

Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva