Webinar: Izazovi odrastanja

Udruga MoSt iz Splita i Mreža mladih Hrvatske ove godine u svojim programskim aktivnostima stavljaju u fokus mentalno zdravlje mladih.
Proteklu 2020. godinu obilježilo je izbijanje pandemije COVID-19 virusa koji je donio potpuno nove uvjete življenja obilježene osjećajem nesigurnosti i stalne opasnosti moguće zaraze. Mentalno zdravlje mladih više je uvjetovano nepogodama nego zdravlje odraslih što se objašnjava činjenicom da je to populacija koja tek pronalazi svoje mjesto u društvu te je zbog toga puno osjetljivija na promjene koje se u njemu događaju.
Ovim webinarom želimo se dotaknuti različitih izazova odrastanja koja znaju biti zahtjevna za nošenje, ne samo mladima, nego i njihovim roditeljima i bližnjima, te stručnjacima.
Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u srijedu, 24.03. od 17.30 do 19.00 sati na tri predavanja tematski vezana za probleme ovisnosti o drogama, kocki i poremećaje prehrane kod mladih.
Za naš webinar možete se prijaviti na linku: https://forms.gle/5YiXfTUucsgC6x3s7
Svi prijavljeni dobit će link za ZOOM na svoju email adresu dan prije webinara.
Predavači su stručnjaci, psihijatri Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan Zagreb:
1. Adolescenti i droge - osvrt na najnovije pokazatelje učestalosti uporabe droga kod mladih u RH i EU (podatci za 2019 godinu); karakteristike uporabe kanabisa, klupskih droga i novih psihoaktivnih tvari kod adolescenata te rizike koji iz istoga proizlaze...
Predavačica: Jadranka Hübler, dr.med., psihijatrica
2. Ovisnost o kockanju
osvrt na problematiku kockanja s naglaskom na specifičnosti u RH; kockanje za vrijeme koronakrize te kako prepoznati i što raditi kada se posumnja na ovaj problem, posebice problem kockanja kod mladih, obiteljske posljedice...
Predavač: dr sci. Davor Bodor, dr.med., specijalist psihijatar:
3. Dobro...pa gdje su emocije? Na tijelu ili u njemu...
Na ovo prosto pitanje gotovo sve mlade osobe odgovaraju jednostavno. Pitamo se je li doista to istina što kažu? Lažu li sebe mnogi stariji od onih kojima se obraćamo? Što je na nama tzv. stručnjacima da učinimo kako se ne bi skanjivali nad činjenicama da danas djeca u 3. razredu osnovne škole ozbiljno promišljaju o kalorijama, kilaži i ostalim besmislenostima ovog tužnog, a tako lijepo zamišljenog svijeta oko nas? Nemam odgovore. Samo pitanja...
Predavač: Hrvoje Handl, dr. med., specijalist psihijatar
Ovaj događaj organiziran je u sklopu programa "Centri znanja za društveni razvoj" Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.