Projekt „Child Friendly JT: Prava maloljetnika na informiranje, prevođenje i tumačenje u kaznenom postupku"

Nositelj: Fundacion Diagrama Intervencion Psicosocial, Španjolska                  

Partneri: Udruga MoSt, Hrvatska; Instituto Don Calabria, Italija; SAPI Bugarska; Hope for Children, Cipar

Financiranje: EU

Trajanje: 1.7.2017. – 2.1.2020.

SAŽETAK PROJEKTA

Udruga MoSt u partnerstvu sa organizacijama iz Španjolske, Italije, Cipra i Bugarske provodi projekt “Child-frendly JT: Prava maloljetnika na informiranje, prevođenje i tumačenje u kaznenom postupku: razvoj pravosudnih alata za djecu”.

Cilj projekta Child-friendly JT, kojeg koordinira Fundación Diagrama Intervención Psicosocial (Španjolska, jest pridonijeti ispravnoj provedbi direktiva 2012/13 / EU (o pravu informiranja u kaznenom postupku), 2010/64 / EU (o pravu na tumačenje i prevođenje u kaznenom postupku) i (EU) 2016/800 (o proceduralnim zaštitnim mjerama za djecu osumnjičenu ili optuženu u kaznenom postupku).

U okviru projekta provedeno je istraživanje o informiranosti mladih o pravima maloljetnika u kaznenom postupku. Jedan od glavnih rezultata projekta je bilo stvaranje tri informativna letaka namijenjenih djeci u sukobu sa zakonom, kao i odgovarajućih verzija za njihove roditelje i skrbnike. Letci sadrže podatke o pravima djece u različitim fazama kaznenog postupka: uhićenje, suđenje, pritvor ili istražni zatvor. Kako bi se osiguralo poštivanje prava djece na prijevod i tumačenje u kaznenim postupcima, letci su prevedeni na sve službene jezike zemalja članica Europske unije, uz dodatne prijevode na arapski, kineski i ruski. Kao rezultat, djeca koja se uključe u pravosudni sustav će moći primiti informacije o svojim pravima putem ovih letaka, čak i u slučajevima kada ne govore jezikom zemlje u kojoj se nalaze. Nadalje, letci su napisani jezikom prilagođenim djeci, čime će se olakšati njihovo aktivno sudjelovanje u kaznenim postupcima.

Za pristup letcima na svim jezicima posjetite stranicu https://www.fundaciondiagrama.es/m/child-friendly-jt/leaflets. 

Završna konferencija pod nazivom „Preispitivanje maloljetničkog pravosudnog sustava: Izazovi postizanja pravosudnog sustava prilagođenog djeci“ održana je 12. prosinca u Valenciji (Španjolska). Uz predstavljanje glavnih zaključaka rada uključenih partnera, konferencija je okupila veliki broj stručnjaka i profesionalaca iz područja pravosudnog sustava za maloljetnike, koji su razmijenili svoja znanja, iskustvo i dali preporuke za učinkovitiji i pristupačniji pravosudni sustav za maloljetnike u sukobu sa zakonom. 

/HR 1 - DJECA UHIĆENJE-a6f2804a1.pdf

/HR 2 - RODITELJI UHIĆENJE-0206b748b.pdf

/HR 3 - DJECA SUĐENJE-f874c8f77.pdf

/HR 4 - RODITELJI SUĐENJE-9b6705803.pdf

/HR 5 - DJECA ISTRAŽNI ZATVOR-b7a20d129.pdf

/HR 6 - RODITELJI ISTRAŽNI ZATVOR-98ee81519.pdf

/NATIONAL REPORT-CROATIAN VERSION-d83b10ee9.pdf

/NATIONAL REPORT-ENGLISH VERSION-7715051f9.pdf

/Newsletter Vol.2-a0dec73f8.PDF

/Newsletter 1 partners - HRVATSKI PRIJEVOD-4a87926b7.pdf

/Newsletter 3-be95de05e.pdf

/Newsletter 4 partners_CRO-d3adba0ba.pdf